Co by vám řekl elektrikář na hliníkové rozvody

Profesionální elektrikář z Prahy 4 vám může navrhnout rekonstrukci elektrických rozvodů, jestliže máte v bytě stále ty původní – hliníkové. Ve své době byl hliník dostačujícím řešením vzhledem k nižším příkonům jednotlivých spotřebičů, ale od té doby již uplynulo několik desítek let a existuje řada důvodů, proč hliník vyměnit za vodiče měděné.

elektrické kabely

Stáří izolace vodičů – i kdyby vodiče nebyly podrobeny žádné zátěži, přece jen mohou podléhat erozi, která se týká zejména jejich izolační vrstvy. Ta bývá zhotovena z pryže, z plastu, nebo dokonce z textilie. A v některých objektech byste možná ještě objevili izolaci vodičů ve smaltu nebo ve vrstvě laku. Některé izolace kabelů mohou být ještě v pořádku, ale na některých místech může být izolace částečně nebo zcela porušená a propustná, a tím pádem tu hrozí zkrat a následné nebezpečí požáru nebo úrazu.

elektrikář při práci

Povolené kontakty – hliník má vysokou tepelnou roztažnost a častým využíváním elektrických obvodů se v zásuvkách, vypínačích a rozvodných krabicích mohou povolovat šrouby v kontaktech a může tím pádem vznikat v těchto spojích vůle. Jestliže je příliš velká, může tu dojít v nestřeženém okamžiku ke vzniku elektrického oblouku, jaký například provází svařování elektrickou svářečkou (elektrickým obloukem). Jestliže je oblouk dostatečně silný, a je-li nablízku hořlavý materiál, např. záclony, závěsy, papír, dřevo atp., jistě si domyslíte, co následuje.

Vyhořet kvůli povolenému šroubu v zásuvce vás pak bude hodně mrzet. Proto elektrikáři doporučují pravidelně kontrolovat kontakty v rozvodných prvcích. Jenže to může mít háček – hliník je velmi měkký a vodič se může odlomit a to vám pak zkomplikuje situaci. Bude pak třeba nutné zásuvku posunout o kus dál, vysekávat nový otvor ve zdivu, pak se vám zas může odlomit kus vodiče, a takto byste mohli postupovat donekonečna. Nic takového se vám s měděnými vodiči stát nemůže.


Podobné příspěvky