Měli bychom se bát 5G sítě?

Jen málokterý přechod k novým technologiím vyvolává takovou kontroverzi jako nové mobilní sítě páté generace, obvykle nazývané zkráceně 5G. Na internetu najdeme tisíce artiklů i komentářů, které debatují, zda je tato technologie nebezpečná, a pokud ano, jak moc. Její kritici obvykle poukazují na frekvenci, která bude k jejímu vysílání používána. Ta je podle nich velmi škodlivá pro lidské zdraví a bude mít v budoucnu nepěkné následky, mnohdy končící i smrtí. A tato hrozba rozhodně zabírá, zvláště když si uvědomíme, že tyto vlny nelze vidět ani je nijak zaznamenat. Je to podobný strašák, jako například radiace, další tichý zabiják.

 

dva lidé hovořící přes mobil

 

Ovšem jakkoliv se to může zdát děsivé, rozhodně to není pravda. Jistě, 5G vysílače skutečně mají jinou frekvenci než ostatní. Avšak ta navzdory obecnému přesvědčení rozhodně není „nová a nevyzkoušená“. Ačkoliv se totiž jedná o první mobilní síť, která ji využívá, faktem je, že byla použita již dříve, a to k šíření analogového televizního vysílání, a to již od samého začátku.

 

nebezpečí 5G sítě

 

Právě to je také důvod, proč byl tento typ vysílání zrušen a plně nahrazen DVBT signálem. Jednoduše potřebovali tuto frekvenci uvolnit právě proto, aby na ní mohly fungovat nové mobilní sítě. V tomto ohledu se tedy není čeho bát. Většina z nás jí byla vystavena po celý život, a následky se doposud nedostavily.

 

Další obavou je, že tento signál bude použit k tomu, aby lidi kontroloval. Avšak kontrola na takovéto úrovni není prozatím v našich silách. Navíc by to bylo i zbytečné – koneckonců lidi lze poměrně snadno ovládat prostřednictvím nejrůznějších médií, jako je internet či televize, což je podstatně levnější a přitom dostatečně účinné.

 

Proto se zavedení 5G sítě rozhodně nemusíme bát. Jistě, žádný vysoký politik nebo velká nadnárodní společnost nemají úplně čisté svědomí. Avšak ani jeden z nich není natolik hloupý, aby věci dělal takto složitě a draho, když to jde mnohem efektivněji a levněji. V tom by byli sami proti sobě, a ať už si o nich myslíme cokoliv, hlupáci to rozhodně nejsou.


Podobné příspěvky